Launchy – nástroj na rýchle súšťanie programov

Armin ma upozornil na jednoduchý freeware OpenSource nástroj na rýchle spúšťanie programov vo Windowse. Program Launchy beží na pozadí, keď chcete spustiť nejaký program stačí zadať Alt+Medzerník a začať písať názov programu. Launchy ho rýchlo nájde v predefinovaných zložkách a jednoduchým Enter si ho spustíte.

Launchy

IBM a jeho 2012

Dnes som si prečítal článok IBM odhalila inovácie, ktoré v priebehu piatich rokov zmenia naše životy. Mám celkom rád futuristický štýl a určite to priláka peniažky investorov, no mňa nepresvedčili.

„Budeme môcť využívať vzdialený prístup k zdravotnej starostlivosti.“ Pochybujem, alebo určite nie na Slovensku. Tu u nás nie sme schopný zaviesť ani elektronický recept, nie to ešte vyhodnocovať zdravotný stav na diaľku. Kým by sa takýto spôsob prístupu zaviedol a hlavne zaloboval do zákonov bude už rok 2032.

„Mobilné telefóny sa stanú ešte inteligentnejšími.“ Myslím, že nechcem mať inteligentný mobil. Nechcem aby mobilný operátor vedel kde som a čo robím. Nechcem aby ma obťažoval nevyžiadanou reklamou na pizzu.

„Preklad reči v reálnom čase sa stane bežnou záležitosťou.“ Toto jediné by sa mi určite hodilo. Konečne by som sa dohovoril po nemecky a anglické telefonáty by mi nespôsobovali stres.

„Bude existovať 3D Internet.“ Internet je 3D dokonca 4D ak nie viac. Nie je treba pchať na web grafiku, prechádzať sa po uličkách, lietať sieťou. To je dobré iba vo filme a pre investorov. Ja potrebujem hlavne obsah a tí spomínaný odborníci, ktorý budú na dosah, tí už predsa sú. Stačí použiť e-mail, skype alebo icq.

„Nové technológie budú podporovať dôležité oblasti životného prostredia.“ Ďalšie hlúposti, podporovať môžu ale nikam to nepovedie, takéto množstvo prístrojov bude náročnejšie na spotrebu energie. Prečo asi internetových gigantov pochytila stavebná horúčka?

Nastavenie kódovania UTF-8 v PHP

Dnes som riešil správne nastavenie kódovania stránok, pretože mi nesprávne zobrazovalo diakritiku na stránkach. Problém bol ten, že mi nešlo „ň“ všetko ostatné sa zobrazovalo správne. Čudné však?

Tak som prešiel php scripty wordpressu a zistil som, že tam nikde nie je toto:

mysql_query("SET character_set_results=utf8");
mysql_query("SET character_set_connection=utf8");
mysql_query("SET character_set_client=utf8");

Tento zápis som už použil viac krát, poradil mi ho Pmasarik, no teraz nefungoval. Rozhodol som sa teda, že prešťúram nejaké tie fóra a obrátim sa na uja Googla.

Našiel som príspevok od DGXsa na podpore pre WordPress, kde vraví, že hore uvedený kód je „naprostým nesmyslem, takové direktivy ani neexistují“.

Úplne postačuje jeden zápis a ten je takýto:

mysql_query("SET NAMES 'utf8'");

Môj problém to vyriešilo, už mi funguje aj ň.

Vzhůru do bezvědomí­

A je to tu, rozhodol som sa začať svoju blogerskú éru. A to práve dnes 13.2. 2007.

Prečo to robí­m? No jednoducho som plný dojmov zo života, všetci moji internetový priatelia už blogujú. Asi by som ich mal spomenúť. Sú to Pjotr a jeho Sietook, Osobná stránka a zápisníček Pmasarika a mnoho iných, no práve oni dvaja sú mi tak trochu vzorom. Pjotrov blog bol prvý, ktorý som začal sledovať a často mi v začiatkoch pomohol. Pmasarik preto, lebo mi často pomáha teraz :-) hlavne čo sa týka PHP a moc sa mi páči myšlienka debilníčka na internete.

Aký bude obsah blogu? No ako to už naznačuje slogan pod logom bude o Čajovni v podkroví­, XHTML, CSS, PHP, MySQL, webdesigne ako takom a samozrejme budú tu aj moje názory, ktoré dúfam zaujmú, pobúria a najlepšie ak nahnevajú :-) Budem pí­sať o strastiach podnikania na Slovensku a o živote ako takom.

Aký bude poriadok? Tak čo sa týka kategórií­ alebo tém, budú to Čajovňa v podkroví­, Webdesign a všetko ostatné sa bude hromadiť v rubrike Život. Keď sa mi prestane toto usporiadanie páčiť, verte mi prestane, som predsa blíženec :-), tak ho zmení­m.

Prečo práve takto? Jednoducho ma to takto napadlo, môj život sa točí­ okolo Čajovne, práce, mojej krásnej ženy a môjho krásneho počí­tača :-) O Čajovni aj preto, lebo spolumajiteľka Hanička je „far far away“ v Anglicku a chcem, aby vedela, čo sa deje. Je to aj dobrá reklama, čoskoro pribudnú aj vlastné stránky čajovne a sme predsa len trošku exhibicionisti. Mám pravdu Hani? :-)

Ako som už v úvode spomenul, budem tu mať taký malý debilníček, čo sa týka webdesignu a občas, ak mi klient dovolí­, napíšem aj o niektorých projektoch. Nuž a aj to je predsa reklama.

Nuž a o živote? Porozprávam ako sa mám, na koho sa teší­m, na koho hnevám, akú hudbu som práve našiel, aký dobrý/hrozný film som videl a podobne.

Neskôr tu zriadim aj fotogalériu. Presne – ja aj fotí­m, prekvapenie však :-)

Nakoniec niečo pre znalcov. Pôvodne som plánoval vlastnoručne napí­sať nejaké CMS, dokonca som aj začal a nakoniec aj prestal. Zapáčil sa mi WordPress. Je predsa odskúšaný, rýchly a dúfam, že aj spoľahlivý. Grafický dizajn? Tak som trochu pozmenil základný layout, tie ostatné, ktoré sa dajú stiahnuť sa mi nepáčia. Ak sa Vám nepáči nevadí­, mne sa páči, neskôr ho určite zmení­m, ako som už spomí­nal som prelietavý blíženec.