Eurovolby – Voľby do európskeho parlamentu

sas_namemr_300x275
Tento rok tak akosi vrcholí môj záujem o politiku. Je to spôsobené aj tým, že som chtiac- nechtiac začal vnímať, čo nám to ten Fico začal vystrájať po voľbách. Ak by sa k moci nedostal populisticko-sociálny káder s hulvátsko-grobianskymi národniarmi a komunistickými rozkrádačmi preoblečenými za dedkov demokratov, možno by ma politika ani toľko nezaujímala.

No ale k veci. Už dlhšie som sledoval Richarda Sulíka a tak ako som tušil, založil politickú stranu Sloboda a solidarita (SaS) o ktorej som už písal. Začal som sledovať dianie okolo nej a vcelku mi príde vhodné mať politickú stranu, nepoškvrnenú minulosťou, zloženú z odborníkov (nie len právnikov), ľudí, ktorí na Slovensku úspešne podnikali a vedia ako sa tvoria hodnoty. Strana v ktorej ani jeden člen nemal nič spoločné s komunistami, ľudí, ktorí ako odborníci pôsobili nielen na Slovensku a sú autormi mnohých reforiem, ktoré nám terajšia vláda úspešne likviduje.

Som rozhodnutý stranu SaS podporovať (nie som jej členom) a preto som reagoval na ich výzvu, v ktorej hľadali nominantov na člena okrskovej volebnej komisie vo voľbách do európskeho parlamentu. Takže 6.6. 2009 budeme ako nominanti strany SaS, moja manželka a ja, vo volebnej miestnosti dohliadať na priebeh volieb a svojim hlasom podporíme kandidáta Jána Oravca.

Možno si pomyslíte, že europarlament nie je až tak podstatný. Prečo to tak je? Je to jednoducho preto, že doterajší poslanci európskeho parlamentu nedali vedieť, čo sa tam deje. Je to chyba strán, ktoré ich tam nominovali v minulých voľbách a chyba médií, že ich netlačili k tomu, aby za svoje nadštandardné platy aj niečo významné vyprodukovali. Tichúčko si tam sedeli.

Ak strana SaS dodrží jeden zo svojich hlavných predvolebných argumentov, tak o 5 rokov by sme mali mať prehľad o našich europoslancoch a ich práci. Ak budú pravidelne informovať o dianí v europarlamente, zmení to náš názor na európsku úniu ako takú. Dúfam, že keď média budú mať pravidelný prísun informácií a budú vidieť, že sa to oplatí zaradiť do spravodajstva, stane sa to zaujímavá a divácky sledovaná téma.

17 komentárov k “Eurovolby – Voľby do európskeho parlamentu”

  1. Snaha o nespájanie sa s komunistickou minulosťou je plusom tejto strany. Keby tak urobili mnohé strany po novembri. Ale to je zas o fantasmagórii. Na druhej strane však mnoho komunistov bolo odborníkmi, posty ktorých by neboli asi dlhšie nahradené kvalitnými kádrami, keďže komunisti si moc do rôznych sfér za ich vlády nekomunistov moc nepúšťali, keďže dbali na triedny pôvod. Ale aj spolutvorca Fau zbraní pre nemeckú ríšu neskôr spolupracoval z američanmi na ich vesmírnom programe. Skrátka využili jeho potenciál. Keď som ešte u tej komunistickej minulosti, tak paralelne ma napadá denacifikácia Nemecka po druhej svetovej vojne, ktoré sa z nacizmom (samozrejme nielen Nemecko) vyrovnalo pravdepodobne lepšie ako bývalý komunistický blok s komunizmom. Veď stačí sa prejsť len z recesie v tričku s Hitlerovou a nezávisle s Leninovou podobizňou a uvidíte rozdiel v zásahu policajnej hliadky. Lenin vychádza sz tohto bez problémov. Pritom obidva režimy boli zverské. Sorry za dlhší príspevok, ale nedalo mi. Keď zhrniem celú politiku, tak je to o morálke, hodnotách a iných dnes už sprofanovaných veciach.

  2. Inak máš pravdu, že odborníci sa nedali hneď nahradiť, no politici určite áno a nie sa s nimi spojiť a vytvoriť porevolučnú vládu. Čo už, komunizmus sa mal postaviť do ilegality.

  3. Tými komunistickými kádrami, ktoré sa hneď nedali nahradiť som mieril na to, že prehnaný radikalizmus v štýle „po mne potopa“ by spoločnosti nepomohol. Smutné však je, že mnoho rôznych eštebácky vyšetrovateľov, ktorí dávali zápalky pod nechty vyšetrovaným veselo podniká a tvária sa že v poho. No ale tak to už chodí na svete. Čo sa týka súčasnej politickej scény na Slovensku snáď sa časom nejako prečistí a bude to o normálnom súboji ideí, ale nie o tom, čo prebieha na Slovensku momentálne, keď mnoho politikov svojím počínaním šlapú po tom, čo reprezentujú a čo by mali hájiť. No neviem, či sa dočkáme normálnej súťaže medzi ľavicou pravicou, liberálmi a konzervatívcami a inými. Veď o takomto spektre a normálnom súboji názorov by mala byť demokracia. No radšej dosnívam.

  4. Tak ale si zober, že keď neriešiť veci radikálne prečo by tý bývalí eštébáci nemohli slobodne podnikať? Nemôžeš ich diskriminovať na základe politického presvedčenia ak sa raz toto presvedčenie neodsúdilo.

    Iné by bolo keby si povedal, že komunizmus bol zlý a treba ho ilegalizovať tak ako nacizmus, to by už mohli byť trestaný ale zase by si nemohol nič povedať na to že podnikajú, šak sa len snažia včleniť do spoločnosti a robiť to čo ostatný.

  5. Nie som proti tomu, aby sa niekto včlenil do spoločnosti, alebo podnikal. Veď keby sme ho izolovali v nejakom koncetráku, ako to robili komunisti s mnohými len preto, že namali „vhodný“ kádrový profil, tak by sme sa dostali k tomu prehnanému radikalizmu. Ale na druhej strane, spoločnosť nedospela k tej ilegalizácii komunizmu. Prečo dospela k ilegalizácii fašizmu a prečo nedospela k ilegalizácii komunizmu? Oba režimy spôsobili dosť utrpenia a taktiež aj veľa škôd v myslení ľudí. Čo sa týka tých eštébe podnikateľov, na ktorých som narážal, tak svojho času som sledoval časť dokumentu, kde vyštrovateľ brutálnymi metódami vyštroval českého pesničkára Třešňáka. Za komunizmu mu znepríjemnil život a sám po nežnej sa stal podnikateľom. Tento prípad skončil pred súdom, kde dotyčný vyštrovateľ dostal podmienečný trest. Ale koľko je takých, ktorý si veselo z vlastnej iniciatívy pchali kde komu zápalky pod nechty a po zmene režimu sa z nich stali podnikatelia. Mnohým však znepríjemnili život a im sa vlastne nič nestalo. Tu je časť toho dokumentu:
    http://www.youtube.com/watch?v=apXSolYd-1A&feature=related

    1. Mno jo, musí asi vymrieť celá predchádzajúca generácia a naše deti už nebudú poznačený komunizmom. I keď možno sa to zvrhne do iného lavicového extrému.

  6. Ako píšeš, je to o generáciách, keďže stopy nejakej, no žiaľbohu pochybnej ideológie sa vymývaním mozgov v myslení hlboko zakorenili. Strana SaS sa aspoň dištancovaním od komunizmu a kádrov poznačených komunistickou minulosťou dištancuje. Predpokladám však, že táto strana nieje účelové zoskupenie, ako v prípade SOP. Chcelo by to však, aby niečo nové vzniklo aj v iných politických spektrách. Chcelo by to aj zopár výrazných individualít, ktoré nebudú skompromitované a poznačené komunistickou minulosťou a pritom budú mať vlastný názor, aj keď síce niekedy nekomformný, ale budú si stáť za ním. Nejaké šťuky, ktoré by rozvírili stojaté vody slovenskej politiky.

  7. Keď tu už máš fotku Ján Oravca tak potom:

    http://www.sme.sk/c/4870431/jan-oravec-laviciari-su-podporovatelia-parazitizmu.html

    Zatiaľ som to úplne dopodrobna neprelúskal, no tie interupcie mne osobne nesedia. Pritom sa profiluje ako veriaci, kresťanský liberál, čo však nejako nejde dokopy. Ale to je už vec názoru a preto vnikajú tie rôzne spektrá. Prezentuje však slobodne svoj názor bez ohľadu na to, čo si myslia iní. Najdôležitejšie je však to, aby pri protichodných názoroch vznikala diskusia na úrovni narozdiel od diskusie, ktorá rozdeľuje a vnáša nenávisť.

    1. Práve to čítam. Tiež som liberál. A tiež si myslím, že je to bremena má niesť žena a nie zákon. Je to jej hriech a ver, že to pre ňu nikdy nie je ľahké rozhodnutie aj keď sa zdá že niektoré tam chodia ako na klavír ono sa im to v živote vráti. Medzi nenarodeným dieťaťom a ženou vzniká puto a aj keď ho pretrhne časom jej to dojde. Tak prečo to ešte komplikovať zákonmi. A hlavne sa mi nepáči že o tom idú diskutovať starý suchári z KDH. Radšej keby si každý adoptoval jedného sirôtka.

  8. Toto celé je o zmene povedomia spoločnosti. Zákon sám o sebe nič nevyrieši. Je to o povedomí v spoločnosti. Tak ako sme raz diskutovali z nebohým známym, k zmene vedomia spoločnosti došlo napríklad v USA ohľadom postojov k čiernemu obyvateľstvu, ktoré sa postupne, aj keď dlhodobo zmenilo smerom k lepšiemu. Čo sa týka tých interupcii, smutné sú prípady ktoré spomínaš, keď ženy chodia na interupciu ako na klavír, ale dobre si poznamenal, že sa im to v živote vráti a každý si nesieme za svoje konanie zodpovednosť. Je to automaticky dané, tak ako prírodné zákony. Na druhej strane však niekto povedomie spoločnosti tvorí a preto vypadá tak, ako vypadá. Mnoho masmédii je postavených na hrane nevkusu a konzumizmu. Stačí si prelistovať Nový čas, pozrieť niektoré programy Joj, ako napríklad fekálny film Trhni si s Paris Hilton počas Veľkonočných sviatkov, vypočuť mnohé komerčné rádiostanice so speakrami robotmi do pohody s playlistom, ktorý tvoria iba najväčšie hity. A tieto média majú najväčšiu sledovanosť. Preto jednou z najdôležitejších investícii je investícia do vzdelania.

    1. Médiá sú iný súdok, nie každý je hĺbaví ako ty. Načo by vysielali film s cirkevnou tematikou na veľkú noc keď všetci veriaci sú rozlietaný na nekonečných obradoch. Dávajú film pre ostatných, nenáročných konzumentov. A tí náročnejší už niečo svoje nájdu. To nerieš a zabudni, že niekedy na jojke pôjde kvalitný film v hlavnom vysielacom čase.

  9. Napríklad ten film Trhni si už prekročil určitú hranicu vkusu a iných vecí. Nie som bigotný, ale toto bolo naozaj silné kafe a schválne som si to pozrel. Smutné je, že takáto pseudokultúra vytláča priestor pre iné žanre, ktoré sú taktiež pre nenáročných konzumentov, ale na oveľa vyššej, vlastne na úrovni, keďže toto úroveň nemalo.

  10. Sasku už obvinili pravicoví kolegovia z uberania hlasov, ale tí pravicoví kolegovia taktiež môžu za to. SMK sa štiepi, takže volič tejto strany nie je asi potešený, stačí si ešte spomenúť, na Dzurindové vyjadrenia ohľadom Radičovej po prezidentských voľbách a na to ako to celé s ňou dopadlo, a bordel ohľadom iných strán som už komentoval. A potom že choď voliť! Je to, ako keby som svoj hlas nedal do volebnej urny, ale do záchodovej misy. Sorry za emócie, ale nedalo mi.

  11. Tie hlasy ohladom kritiky sasky som stihol vypocut vo vecernom radio zurnale slovenskeho rozhlasu, ked som koncil dennu. Teraz som si cosi este prepocul a utrzky citacii z komentara: „Kritika hovoriaca o oslabovani pravice“, „Sdku zavladlo znepokojenie“, citacia dzurindu „Zial prepadlo niekolko desiatok tisíc hlasov volicov“ viac je v archive radiozurnale sro http://www.rozhlas.sk/inetportal/2007/index.php?lang=1&stationID=0&page=showRelacia&id=14&stationID=1

Komentáre sú zakázané.