Podnikateľ po slovensky.

Zaplatiť alebo nezaplatiť človeku, čo nedodrží svoje slovo? Oplatí sa byť k ľuďom seriózny, alebo je to iba prejav slabosti? Vrámci môjho mini podnikania tu mám ďalší problém, ktorý nemôžem odmietnuť riešiť a tak sa s ním popasujem. Vlastne my všetci v Čajovni.

Ako to už býva, keď človek niečo prevádzkuje, sú aj náklady. Nákup tovaru, nejaký plat, nájomné a energie. Práve o energie sa v tomto zapeklitom prípade jedná. Budova, v ktorej sídli naša Čajovňa v podkroví, funguje tak trocha svojským spôsobom. Majiteľom platím nájomné, ktoré je primerané mestskej časti aj rozlohe. No energie platíme „správcovi“ budovy. V čom je teda ten problém? Osobne by som to pomenoval ako neserióznosť, no nechcem sa oficiálne vyjadriť, až kým to všetko neprebehne. Tak teda, platíme preddavky. Na faktúre sa to volá „záloha režijných nákladov“, v ktorých je zarátaná voda, elektrika, kúrenie, upratovanie spoločných priestorov a síce to nie je napísané, ale určite aj nejaké to správcovské. Keď sme sa nasťahovali, tak sme s pánom správcom nepodpísali žiadnu zmluvu a nájomná zmluva nijak neošetruje ďalšie platby okrem nájomného. Bolo nám však prisľúbené, že raz ročne bude zúčtovanie, tak ako je to bežné v domácnostiach a vlastne všade inde.

Rok už ubehol a zúčtovanie nikde. Pred mesiacom som si dal námahu a začal som zisťovať, ako to bude ďalej. Čas platenia ďalších preddavkov sa blížil a nám sa peniaze v rozpočte trocha priškrtili. Určite to poznáte, leto, teplo, nemáte takú chuť na čaj. I keď čaj osvieži viac ako studená malinovka a my tiež podávame ľadové čaje. No tomu budem venovať iný článok. Zavolal som pánu správcovi, že aký teda bude postup a kedy môžem čakať zúčtovanie. Prisľúbil mi, že koncom mája mi dá presné vyúčtovanie, kópie faktúr energií, aby som si to mohol pozrieť a vyrúbi mi nové preddavky podľa mojej spotreby. Samozrejme sa dušoval, že určite tam mám preplatok a bude mi vracať. Ako inak, nestalo sa tak.

Mimochodom, za celý ten rok nebol schopný prísť a odpísať si merače. Ešteže som si ich nechal namontovať. Predstavte si, že ani jeden nájomník v budove nemá vlastný elektromer, vodomer, jednoducho nič. Okrem mňa! A tu sa dostávame k podstate problému. Čo keby som prišiel do vašej firmy, zmeral metre štvorcové, vynásobil to nejakou cenou a to budú vaše náklady za energie. Samozrejme dá sa vypočítať všetko, no situácia sa mení tým, že ja nemám jedno celé poschodie kancelárií, ale jedno celé poschodie, ktoré ja čajovňou. Žiadnych 20 počítačov, žiadnych 20 zamestnancov na 8 hodín denne. Iba dvaja obsluhujúci, jedna kanvica, mikrovlnka, chladnička a až jeden počítač. Bez hostí by sme sa zmestili do kancelárie 5×5 metrov. Namiesto toho máme 143,69m2. Osvetlenie? Ale kdeže. Tlmené svetlo, úsporné žiarovky, tichá hudba. Kto by už čakal v čajovni reflektory, hudobnú aparatúru o sile 1000W a vírivú vaňu?

No a tak po roku prenájmu priestorov, z čoho čajovňa funguje asi šesť mesiacov je naša spotreba momentálne cca 4190kWh elektriny, a 47m3 vody. Tak a teraz trocha matematiky. Celkovo preddavok činí viac 130 000 Sk. Áno, vidíte dobre. Cena je dosť vysoká na to aby som to len tak nechal plávať. Cena elektriny sa tento rok cca 3,69 Sk/kWh. Cena vody je na rok 2008 32,01 Sk/m3 a stočné je 29,16 Sk/m3. K tomu prirátame nejaké to kúrenie, ktoré by už mohlo byť vyrátané podľa m2. Ale aj tak si myslím, že suma našej spotreby nebude taká vysoká. Ešteže nám namontovali vlastný kotol a oddelili nás od zbytku budovy. Na ďalší rok o problém menej.

Ďalšou zaujímavosťou je, že pán správca nám už dodal faktúru na ďalšie obdobie s rovnako vysokou sumou ako doteraz. Vyúčtovanie samozrejme nikde. Len samé výhovorky, odsunutie termínu vyúčtovania na koniec júna a drzosť tvrdiť, že preddavok aj tak musím zaplatiť. Takže ja mám investovať svoje peniaze do vačku niekoho na rok len tak? Nie, neinvestujem. Rozhodol som sa odsunúť platbu za faktúru, do doby vyúčtovania. Žiaľ áno, stal som sa neplatičom. Neplatičom z donútenia. Stal som sa tým, čo som sám zavrhoval. Som predsa slovenský podnikateľ!