Čaj Pu erh sa spracováva už stovky rokov podobnou technológiou. Svojim spracovaním získava nielen tradičný tvar, chuť a vôňu, ale aj účinky a trvácnosť.
Ako sa Pu erh v dnešnej dobe vyrába? Nazbierané čajové lístky sú zavädnuté, mierne pražené a zavinované. Potom je čaj fermentovaný za pomoci ušľachtilej plesne Aspergillus niger. Fermentácia prebieha za vysokej vlhkosti a pravidelného obracania listov 40-50 dní, potom je sušený horúcim vzduchom (150°C). Hotový čaj može pri konštantnej vlhkosti 90% – „dozrievať“ aj niekoľko rokov, pričom účinnosť čaju ostáva stále rovnaká aj 60 rokov. Tvrdí sa, že Pu erh časom naberá na kvalite podobne, ako dobré víno, je to však iba za podmienky 90% vlkhosti, ktorá umožňuje rozvoj ušľachtilej plesne, čiže je to presne opačne ako u ostatných čajov, ktoré s časom degradujú.
To ako sa Pu erh v dnešnej dobe listuje do tradičného tvaru čajového koláča alebo vtáčieho hniezda (tuo cha) ilustrujú videá, ktoré som našiel na internete.
Prvé video zachytáva čajovú provinciu Yunnan, kde sa pestuje aj Pu erh. Je to skôr cestopisné video s ukážkami domáceho spracovania čaju.
Ďalšie tri videá ukazujú továreň Nannuo na spracovanie Pu erhu.
Napokon posledné video nám prezentuje ako správne načať čajový koláč bez ujmy na zdraví.
V ďalšej časti, tohto možno mini seriálu, sa podelím o video, ktoré ukazuje celý proces spracovania čaju na Sri Lanke.