Zelený čaj a antioxidanty

V poslednej dobe som zaznamenal reklamnú kampaň spoločnosti Coca-cola na produkt Nestea Vitao, v ktorej propagujú svoje nové ľadové čaje spôsobom, ktorý ma tak trocha pobúril. V dnešnej dobe, keď je trendom zdravý životný štýl a výživa, sa tvorcovia kampane chytili toho, čo sa ujme najlepšie. Nie je sa čo čudovať, veď sú dobrí v tom čo robia a nám čajovníkom tiež pomôže, keď sa celé leto v telke omieľa aké sú čaje fajn, zdravé a takpovediac in. Napriek tomu sa tu pokúsim uviesť pár argumentov, prečo nepiť Nestea Vitao, ale radšej si zájsť do najbližšej čajovne.

V prvom rade, čajovne nie sú len horúce nápoje, na ktoré v týchto letných horúčavách nedostanete chuť. Už stovky rokov je predsa známe, že vlažný čaj zaženie smäd skôr ako ľadový nápoj plný cukru. Samozrejme, aj my čajovníci, v dnešnej dobe trhovej ekonomiky, ponúkame ľadové čaje. Ľadové čaje niekoľkých druhov, chutí, farieb a samozrejme miešané špeciality. Trošku väčší výber ako ponúka Nestea, s trocha originálnejšou chuťou aj prípravou a hlavne tam tie toľko spomínané antioxidanty naozaj nájdete a to v prirodzenej prírodnej forme.

Prečo vravím „naozaj“? Predostriem troch odbornej omáčky:

Antioxidant je látka, ktorej molekuly obmedzujú aktivitu kyslíkatých molekúl – znižujú pravdepodobnosť ich vzniku alebo ich odvádzajú do menej reaktívneho alebo neaktívneho stavu. Týmto obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach, v ktorých sa vyskytujú. Z tohto dôvodu sa pridávajú do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadpriemerne poškodzované (napríklad: rastlinné oleje). Konzumácia pôsobí pozitívne na zdravie organizmu v ktorom taktiež zabraňuje oxidácii. Ďalšie antioxidanty sa vyskytujú (najčastejšie vo forme enzýmov) v organizme, kde pôsobia podobne, v potrave sú však bezvýznamné (buď rýchlo zanikajú, alebo neprežijú tráviaci proces). zdroj: Wikipédia

Z toho nám vyplýva, že síce v Nestea Vitao antioxidanty sú, ale neviem presne odhadnúť koľko. A určite drvivá väčšina nepochádza z bieleho čaju, ale podľa etikety nápoja to bude iba vitamín C (kyselina askorbová), ktorý na nás chrlia z každej strany a náš organizmus jeho nadbytok vyplavuje. Kdežto čistý čaj pripravený v čajovni (alebo doma) obsahuje množstvo ďalších látok, ktoré spolu blahodárne pôsobia na organizmus. Určite nestačí iba zobrať kus z tohoto celku a tvrdiť, že nám to pomôže omladnúť a dodá energiu.

Takže nás reklama trocha zavádza. V čajovni aj ľadový čaj je pripravený z čerstvých lístkov a čaju. Netrvá ani desať minúť, kým sa k vám dostane. Nálev nie je ničím riedený, nepridávame žiadne konzervačné látky. To síce tvrdia aj oni, ale už len cukor a kyselina citrónová je konzervačná látka. Keď už sme pri tom uvediem tu zloženie čaju.

Nestea Vitao White tea (Biely čaj): voda, cukor,regulátor kyslosti: kyselina citrónová a citran sodný, extrakt z bieleho čaju (0,2%), marhuľová šťava (0,1%) z koncentrátu, aróma, antioxidant kyselina askorbová.

Čo obsahuje ozajstný biely čaj? Presne to čo tvrdia v reklame. Starostlivo vyberané prvé pupienky listov, najvyššej kvality, bez konzervačných látok. To je všetko, biely čaj a voda. Žiadna marhuľová šťava, ktorá zaručene zlikviduje jemnú chuť bieleho čaju a pripraví vás o pôžitok z popíjania. Dovolím si dokonca zapochybovať aj o kvalite čaju, ktorý použijú na prípravu. Tak isto ako pri príprave porciovaných čajov sa nepoužíva čaj najvyššej kvality. To si nemôže dovoliť ani koncern ako Coca-Cola. Bolo by to až príliš drahé a cena čaju by tým stúpala. Jednoducho naozaj kvalitný čaj sa do sáčkov a Nestea nedáva. Ten dostanete iba v čajovniach a výnimočne sa s ním dá stretnúť aj v niektorých obchodných reťazcoch ako s luxusným artiklom pri cenách začínajúcich niekoľkými stovkami korún.

Takže nepodľahnite reklame, nepite to a radšej si zájdite do najbližšej čajovne. Kde čaj naozaj aj čajom je.

4 komentáre k “Zelený čaj a antioxidanty”

  1. reklama je reklama,ale kto chce pestovat zdravy životný štyl,musí opatrne zvažovat čomu da prednost či reklamným trikom alebo vlastnámu usudku

  2. Súhlasím a práve preto vznikol tento článok. Aspoň trochu pomôcť vytvoriť si vlastný úsudok.

  3. Pijem a jem to, co mi chuti. Aky vyznam ma jest a pit 80 rokov to, co mi nechuti, ked mozem jest a pit 65 rokov to, co mi chuti?

  4. Tak to si nepil ešte dobrý čaj ;-) Je nespočetné množstvo chutí, ktoré neochutnáš len preto, že máš takýto prístup.

Komentáre sú zakázané.