Festival OpenMind 2009 Galanta

openmind2009-plagatUž druhýkrát sa občianske združenie OpenMind v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Galante, za podpory partnerov mesta Galanta, Volksbank Slovensko a spoločnosti A-MONT – plastové okná a dvere, rozhodlo zorganizovať prvý ročník festivalu alternatívnej hudby, filmu, výtvarného umenia a literatúry. Podujatie sa uskutoční v kultúrnom dome v Galante, 18.9. 2009 od 17.-tej hodiny a potrvá do neskorých nočných hodín.

Hudobný program

V hudobnej časti festivalu sa predstaví päť hudobných skupín zo Slovenska a Maďarska. Ako prvá vystúpi mladá dvojica dievčat tvoriaca zoskupenie Gwerkova z Dunajskej Stredy. Nasledovať bude hudobná skupina Moustache z Dunajskej stredy, ktorá zahrá hudbu inšpirovanú špiónkou Mata Hari, seriálom Twin Peaks, nesmrteľnou láskou a iróniou. Nasledovať bude zahraničný hosť festivalu kapela TükeZoo z maďarského Peczu, kombinujúca tradičné a novodobé prvky netradičným spôsobom. Následne vystúpi skupina Longital z Bratislavy charakterizovateľná ako univerzálny soundtrack k snívaniu, farebná oduševnelá elektronika, krajina maľovaná gitarou s bezpražcovými basovými cestičkami, hlasy vychádzajúce zo srdca, neobyčajná hudba s vlastným názorom. Hudobnú časť uzavrie vystúpenie kapely Trrr… z Mostovej, ktorá zahrá prevzaté skladby rôznych žánrov, prerobené podľa vlastného gusta.

Premietanie v kinosále

Jednou zo sprievodných akcií bude premietanie kinofilmu Domov (Home) od svetoznámeho fotografa a filmára Yanna Arthus-Bertranda. Film Domov je fascinujúcim letom ponad 50 krajín našej planéty Zem, pohľadom na úžasné scenérie z vtáčej perspektívy, zachytávajúcim krásy a poklady našej planéty.
Je to fascinujúci dokument, ktorý divákom sprostredkuje dotyk s panenskými a nedotknutými miestami, no zároveň pri pohľade na zdevastované oblasti, po zásahu človeka, vyvoláva v každom z nás podnet: „Chcem pomôcť, chcem sa zapojiť!“

Literárna čitáreň

V čitárni literarnyklub.sk, v priestoroch festivalovej čajovne pri chutných čajoch z celého sveta, si budete môcť prečítať knihy z vydavateľstiev KK Bagala a Drewo a srd. Pozvanie na diskusiu prijali vydavateľ Koloman Kertész Bagala a autor a majiteľ vydavateľstva Drewo a srd Peter Šulej. Zhovárať sa budú o novej knihe Petra Šuleja „História“, ktorá vyšla pod literarnyklub.sk, o vydavateľskej činnosti a taktiež o súčasnej slovenskej literatúre. V čitárni si taktiež budete môcť vypočuť autorské čítanie Petra Šuleja z jeho nového románu „História“.

Výstava umeleckých diel

Počas trvania festivalu budú v priestoroch kultúrneho domu vystavené diela autorov z Galanty a okolia. Výstava obrazov a masiek pod názvom African inspiration od Lenky Lochánovej. Výstava grafík Petry Chládkovej, fotografie od Rastislava Ďuriša a Tomáša Fischera.

Ako už napovedá názov festivalu, otvorenosť myslenia a názorov organizátora, účinkujúcich ako aj návštevníkov podujatia, je dobrým základom pre nevšednú a pohodovú atmosféru počas trvania festivalu.

Tlačová správa OZ OpenMind

Jeden komentár k “Festival OpenMind 2009 Galanta”

  1. Tak držím palce, ak budem môcť a okolnosti dovolia, tak prídem mrknúť aspoň na pár minút. Snáď desiaty ročník už všetko bude oveľa lepšie. Tak nech sa tak stane.

Komentáre sú zakázané.